fbpx

Poznaj nasze noże - 10 elementów decydujących o ich charakterze

Istotą naszych noży jest fakt, że są one robione ręcznie, przez fachowców w dziedzinie stali i drewna, z troską o jakość i przede wszystkim z pasją, a priorytetem jest sprostanie oczekiwaniom każdego klienta. Ważne jest dla nas to, by nóż, który dla Ciebie wykonamy, idealnie współgrał z Twoim charakterem i poczuciem estetyki. Na to wszystko składa się szereg elementów, odpowiadających za poszczególne właściwości noży i decydujących o ich charakterze.

Noże szefa kuchni
1. STAL - twardość i sprężystość

Nasze noże wykonujemy ze stali 4H13. Jest to chromowa stal nierdzewna, martenzytyczna, bardzo wytrzymała i wysoce odporna na ścieranie. Osiągamy dla niej twardość do 55 HRC. Standardowo używamy stali o grubości 1,5 mm, ale można zamówić również nóż ze stali o grubości 3 mm (zalecane dla noży trekkingowych). Dzięki właściwemu procesowi hartowania i odpuszczania uzyskujemy twardą, ale jednocześnie sprężystą stal.  

Wycięte noże ze stali
2. SZLIF- odporność na złamanie i lekkość cięcia

Głownię noża opatrujemy najczęściej szlifem płaskim częściowym (tzw. flat), wybór szlifu zależy od rodzaju noża i jego przeznaczenia.  Szlif płaski częściowy charakteryzuje się tym, że powierzchnie klina tnącego są płaskie, ale w połowie głowni zaczynają się schodzić w kierunku krawędzi tnącej. Dzięki temu klinga jest wytrzymała i odporna na złamanie, a jednocześnie zapewnia lekkość cięcia. 

3. POLEROWANIE - specyficzna tekstura

Głownie polerujemy wzdłuż papieru, dzięki czemu stal zyskuje powierzchnię o specyficznej teksturze. 

4. OSTRZENIE - ostrość

Oczyszczoną i wypolerowaną na matowo głownię, należy oczywiście naostrzyć. Noże kuchenne ostrzymy pod kątem 20 stopni, a trekkingowe pod kątem 25 stopni. Dla używanej przez nas stali jest to najbardziej optymalny kąt ostrzenia – pozwala uzyskać łatwość cięcia, a jednocześnie powoduje, że nóż nie tępi się zbyt szybko. 

5. DREWNO - indywidualna estetyka

Rękojeści wykonujemy z około 40 gatunków drewna! Krajowych, jak i zagranicznych, w tym egzotycznych. Każde drewno jest wyjątkowe, ale nieraz nawet w obrębie tego samego gatunku, drewno może różnić się kolorem czy twardością. Starannie wybieramy deski, z których później wycinamy rękojeści, muszą być one jak najlepszej jakości oraz suche – wybieramy tylko drewno sezonowane, a nie suszone sztucznie. Decydując się na wykorzystanie danego gatunku drewna, zwracamy uwagę na jego twardość, odporność na wilgoć, kolor, zapach, fakturę. Dbamy o różnorodność naszej oferty, by każdy z naszych klientów mógł znaleźć drewno spełniające jego oczekiwania. 

Drewno do noży
6. STABILIZACJA - wodoodporność

Drewno, z którego wykonujemy rękojeści, stabilizujemy próżniowo żywicą ImpResin90. W procesie stabilizacji zwiększa się gęstość drewna, dzięki czemu staje się ono bardziej odporne na wilgoć. Cenimy drewno za jego niepowtarzalność, dlatego podczas stabilizacji nie barwimy go. Chcemy, by zachowało swój piękny, naturalny kolor i teksturę. 

7. MOCOWANIE RĘKOJEŚCI - trwałość

Rękojeść kleimy do głowni za pomocą kleju żywicznego, jednak w celu zapewnienia trwałości mocowania, dodatkowo osadzamy rękojeść na ukrytych w niej stalowych pinach. Dajemy dożywotnią gwarancję na trwałość mocowania rękojeści! 

8. SZLIFOWANIE I POLEROWANIE RĘKOJEŚCI - piękno
Polerowanie noża

O pięknie rękojeści decyduje precyzja szlifowania. Dzięki trickom szlifierskim wykorzystywanym między innymi do tworzenia drewnianych instrumentów muzycznych, nasze rękojeści są idealnie gładkie – o ile samo drewno na to pozwala, bowiem niektóre gatunki drewna charakteryzują się specyficzną, zawsze delikatnie wyczuwalną, fakturą. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze drewna. Gotową rękojeść nacieramy pastą woskową, by nadać jej subtelny połysk.

9. GRAWER - personalizacja

Na głowni noża standardowo wytrawione jest nasze logo, jednak istnieje też możliwość zamówienia własnego logo na głowni. Na rękojeści natomiast oferujemy wykonanie grawera – na życzenie klienta i zgodnie z jego zamówieniem. Tak spersonalizowany nóż jest jedyny w swoim rodzaju! 

10. OPAKOWANIE - less waste

Opakowanie nie jest może elementem decydującym o charakterze samego noża, ale definiuje poniekąd filozofię i charakter naszej firmy. Bliska jest nam idea “less waste”, dlatego zdecydowaliśmy się na pakowanie naszych noży w biodegradowalne materiały 

Czujesz, że charakter naszych ręcznie robionych noży jest Ci bliski i że właśnie takiego narzędzia potrzebujesz w Twojej kuchni bądź w terenie podczas pieszych wędrówek? A może widzisz, że taki nóż idealnie współgrałby z osobowością bliskiej Ci osoby, której chcesz pokazać, że jest dla Ciebie wyjątkowa? Z przyjemnością wykonam dla Ciebie taki nóż! Skontaktuj się ze mną, jeśli interesuje Cię indywidualny projekt lub zamów nóż w naszym sklepie internetowym. 

Nóż na prezent
© 2019 RIMAGIS. All Rights Reserved.